7 ting du kan gjøre i hagen i januar
Jan 09, 2025Ikke la deg rive med når du sår 🌱
Har du noen gang sett andre så tidlig på året og tenkt: "Jeg må også starte NÅ!"? Det er lett å bli revet med, men husk at de som allerede har startet, kanskje har helt andre forhold enn deg. Kanskje de:
- Har et eget oppalrom med riktig temperatur og nok lys.
- Har et drivhus med mulighet for oppvarming.
- Bor lengre sør, hvor frosten slipper taket tidligere.
Lag din egen såplan
For å lykkes i hagen er det viktig å lage en plan for når du skal så – og holde deg til den. Planen din bør ta hensyn til klimaet der du bor, og sikre at plantene dine drives frem akkurat tidsnok til å plantes ut.
- Sår du for tidlig, risikerer du at plantene vokser seg for store før de kan plantes ut. Kanskje ender de opp med å bli lange spirer og du må starte på nytt. Det kreves en del plass.
- Sår du for sent, mister du verdifull tid til vekst og avling.
Husk at både faren for frost om våren og om høsten avgjør hvor lang dyrkingssesongen din kan bli – med mindre du bruker oppvarming.
🌟 Tips: Vil du ha daglige tips og inspirasjon? Følg oss på Instagram for flere gode råd!
7 ting du kan gjøre i hagen i januar 🌨️
Selv om vinteren kan virke stille, er januar en fin måned for å forberede seg til den kommende hagesesongen. Her er 7 ting du kan gjøre nå for å starte året på rett fot:
1. Lag restaurant for fuglene 🐦
Gi fuglene en variert meny med hjemmelaget fuglemat. Dette er en hyggelig aktivitet som hele familien kan delta i. Heng opp matballer, eller lag egne frøkaker sammen med barna – en morsom og lærerik opplevelse!
2. Rydd i frøboksen 🌱
Ta en gjennomgang av frøene dine:
- Hva har du igjen fra i fjor?
- Hva trenger du å bestille?
- Hvilke sorter fungerte bra, og hva vil du prøve igjen?
Noter hva som ikke ga gode resultater, slik at du kan unngå dem i år.
3. Lag en såplan 🗓️
Tegn opp hagen din, og planlegg hvor du skal så og plante ulike plantefamilier. Dette gjør det lettere å holde orden og sikrer god vekstskiftepraksis.
4. Gjenbruk emballasje til såing ♻️
Du trenger ikke fancy utstyr for å så! Samle melkekartonger, drueesker, yoghurtbegre eller andre beholdere. Bare husk å lage dreneringshull i bunnen for å unngå overvanning.
5. Sjekk drivhus, busker og trær ❄️
Snø kan være tungt! Sørg for at drivhuset og plantene dine tåler vekten, og fjern snø fra busker og trær før de knekker.
6. Komposter matavfall ♻️
Begynn med å kompostere matavfallet ditt! Dette er en flott måte å lage din egen næringsrike jord på. Over tid kan all mat som ikke spises, bli til en verdifull ressurs for hagen.
7. Drøm og planlegg 🌟
Januar er perfekt for å visualisere drømmehagen. Tegn opp bedene dine, lag lister over hva du ønsker å dyrke, og begynn å forberede deg mentalt til våren.